Αρχικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» (1980)Η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής άρχισε στα τέλη του 1979 στο Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα», υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Καθηγητή Πέτρου Λαπατσάνη, χωρίς την ελάχιστη υποδομή. Η Παιδιατρική Κλινική αρχικά στεγαζόταν σ' ένα θάλαμο. Αμέσως από την αρχή ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τη δημιουργία τμήματος προώρων, που τόσο το είχε ανάγκη η αποκομμένη από το κέντρο, περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Μετά από τεράστιες προσπάθειες του Καθηγητή Π. Λαπατσάνη και του προσωπικού, με την αναδιαμόρφωση μέρους των κοινόχρηστων χώρων, δημιουργήθηκε μικρό τμήμα προώρων, που αρχικά λειτουργούσε σ' ένα θάλαμο. Παρά τη στενότητα του χώρου, το τμήμα εξοπλίστηκε με όλα τα απαραίτητα όργανα για την καλή νοσηλεία των παιδιών: θερμοκοιτίδα, φωτοθεραπείες, συσκευές για στάδγην ενδοφλέβια χορήγηση υγρών με ή χωρίς φωτοκύτταρο, επίσης οξυγονόμετρα, λαρυγγοσκόπια, προσωπίδες για τη χορήγηση οξυγόνου υπό πίεση, αναρρόφηση καθώς και ανοιχτή θερμοκοιτίδα (τράπεζα ανάνηψης). Κατασκευάστηκαν ακόμα προφυλακτικές μπλούζες για τις μητέρες και ιματισμός για τα άρρωστα παιδιά.

Για την καλή λειτουργία του τμήματος προώρων και τη σωστή νοσηλεία των νεογνών του μαιευτικού τμήματος οργανώθηκε γαλακτοκομείο με προσωπικό που απασχολείται ειδικά με την Παρασκευή του γάλακτος των νεογνών και των βρεφών της Παιδιατρικής και Μαιευτικής Κλινικής. Στο γαλακτοκομείο λειτουργούσε κλίβανος για την τελική αποστείρωση του γάλακτος και υπήρχε ψυγείο για τη διατήρησή του.

Συνταξιοδότηση του αείμνηστου Καθηγητή Πέτρου ΛαπατσάνηΗ οργάνωση της Παιδιατρικής Κλινικής πέτυχε χάρη στην άοκνες προσπάθειες του Καθηγητή Π. Λαπατσάνη και την άριστη συνεργασία που είχε με το αρχικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (των παιδιάτρων Κ. Σταφυλάκη, Γ. Γεωργιάδη, Α. Σιαμοπούλου-Μαυρίδου, Χ. Στέλιου, Μ. Τζιάκου και Ν. Χαλιάσου και των νοσηλευτριών Κ. Μπαρκούλα, Α. Γκογκοζώτου, Β. Πιστιόλη, Α. Πάνου, Α. Γεωργοπούλου, κ.α). Οι προσπάθειες του Καθηγητή δέχτηκαν την αμέριστη συμπαράσταση των Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καλλίστρατου, Γ. Μπάνου, Μ. Μερακλή και Δ. Μεταξά και των πρυτανικών συμβουλίων της πενταετίας 1979-1984. Πλήρη υποστήριξη έδειξαν και συνετέλεσαν στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής όλοι οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ο. Κωτούλας, Ο. Τσόλας, Α. Κασιούμης και Α. Λιάκος.

Η τεράστια κοινωνική προσφορά των νεοσύστατων Πανεπιστημιακών Παιδιατρικών Μονάδων φάνηκε από τον απολογισμό της εποχής εκείνης. Το 1978 εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 718 και το 1984 περισσότερα από 7.000 παιδιά. Μέχρι το 1979 δε νοσηλεύτηκε κανένα πρόωρο, ενώ κατά την πενταετία 1980-1984 νοσηλεύτηκαν 1492 προβληματικά νεογνά και πρόωρα. Τέλος, στην Παιδιατρική Κλινική το 1978 νοσηλεύτηκαν 414 παιδιά, ενώ το 1984 2030 παιδιά και βρέφη (εικόνες).

Το 1981, μετά από έντονες προσπάθειες του Καθηγητή Π. Λαπατσάνη, δημιουργήθηκε κινητή μονάδα μεταφοράς προώρων, που απασχολούσε δύο ειδικά εκπαιδευμένους παιδιάτρους με εμπειρία σε προβληματικά νεογνά, καθώς και δύο οδηγούς. Η μονάδα λειτουργούσε σε 24ωρη βάση και οι διακομιδές γίνονταν με ειδικά διασκευασμένο ασθενοφόρο. Έτσι, όλα το πρόωρα και προβληματικά νεογνά της Ηπείρου νοσηλεύονταν στο Τμήμα προώρων και προβληματικών νεογνών της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής των Ιωαννίνων.

.

Αρχικό ιατρικό προσωπικό (1979-1984)
  •  Καθηγητής: Π. Λαπατσάνης
  •  Λέκτορες: Α. Σιαμοπούλου-Μαυρίδου
  •  Επιμελητές: Κ. Σταφυλάκης, Ι. Γεωργιάδης, Α. Γκολογκάνη-Μπίκα
  •  Επιστημονικοί συνεργάτες: Γ. Βρυώνης, Α. Χάλλα (βιοχημικός)
  •  Ειδικός συνεργάτης: Θ. Βασαγιώργης
  •  Ειδικευμένοι βοηθοί: Ν. Χαλιάσος ,Κ. Παλάσκας, Γ. Λιόσης, Ε. Γρίβα, , Σ. Χαλούλου
  •  Ειδικευόμενοι βοηθοί: Κ. Μακρυγιάννης, Η. Σαλβάνος, Δ. Κουμελάς, Σ. Αλεξοπούλου, Α. Ντουρντούφη, Γ. Μάνθος, Ε. Κύρκου, Α. Αντωνούλη, Ε. Κρητικού, Θ. Γιακουμάτος, Κ. Τσιρογιάννης, Β. Πατέρα.